KOLEKSI BAHAN TERBITAN JIPS KELANTAN.

KOLEKSI DOA PARA NABI

9 KESAN DOSA

TIADA YANG SEMPURNA DALAM KEHIDUPAN KITA.

Kita hidup digunung, merindukan pantai. Kita hidup dipantai, merindukan gunung. Kalau kemarau kita tanya bila hujan? Di musim hujan kita tanya bila kemarau? Diam di rumah, keinginan untuk keluar. Setelah keluar berkeinginan untuk pulang. Waktu sunyi mencari keramaian. Waktu ramai cari ketenangan. Ketika bujang mengeluh keinginan untuk menikah. Sudah berkeluarga mengeluh belum punya anak. Setelah … Continue reading TIADA YANG SEMPURNA DALAM KEHIDUPAN KITA.

PERTARUNGAN MAUT ITU BERADA DI ANTARA USIA 60 HINGGA 70 TAHUN.

Prof Dr Noraiza Che Awang – PERTARUNGAN MAUT ITU BERADA DI ANTARA USIA 60 HINGGA 70 TAHUN. Tidak ramai orang yang hidup hingga mencapai usia 60 tahun. Jika kita mencapainya maka waspadalah, kerana inilah ketika yang menentukan akhir perjalanan seorang manusia. Pengakhiran yang baik (Husnul Khatimah) atau penghujung yang buruk (Su’ul Khatimah). Allah swt juga … Continue reading PERTARUNGAN MAUT ITU BERADA DI ANTARA USIA 60 HINGGA 70 TAHUN.

10 Cara Mencerminkan Diri :

10 Cara Mencerminkan Diri : 1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri. 2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi. 3. Syukur nikmat dan … Continue reading 10 Cara Mencerminkan Diri :

DUHAI DIRI YANG LALAI

DUHAI DIRI YANG LALAI – Jangan bertangguh untuk menjadi Hamba Allah yang Soleh. Jaga solat dan ibadah. – Jangan bertangguh menjadi Wanita yang Solehah, jaga maruah dan tutup aurat. – Jangan bertangguh menjadi anak yang berbakti, jaga baik-baik hati ibu dan ayah. – Jangan bertangguh menjadi isteri yang taat dan terhormat, usaha laksanakan hak suami. … Continue reading DUHAI DIRI YANG LALAI

BOLEHKAH KITA MENGELUH ?

BOLEHKAH KITA MENGELUH ? Takutlah kamu untuk mengeluh dan dan takutlah dari perkataan “Seandainya, kenapa, dan bagaimana” Karena segala sesuatu apa yang telah dan akan terjadi berjalan sesuai dengan Takdir-Nya Allah dan Qadha’ yang terdahulu dalam ilmunya Allah Swt. Dan katakanlah yang membuat Tuhanmu Ridha : INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN ( Sesungguhnya Kita … Continue reading BOLEHKAH KITA MENGELUH ?

BERDAKWAHLAH DENGAN CARA LEMAH LEMBUT.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 🍁♥🍑🍑🍎🍇🌺🍉 Ali Imran, ayat 159 فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ (159) Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras … Continue reading BERDAKWAHLAH DENGAN CARA LEMAH LEMBUT.

YAKINLAH DENGAN NIKMAT PEMBERIAN ALLAH SWT

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 🍁♥🍑🍑🍎. Ali imran ayat 174-175 فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَفَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ وَاتَّبَعُوا رِضْوَانَ اللَّهِ وَاللَّهُ ذُو فَضْلٍ عَظِيمٍ (174) إِنَّمَا ذَلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ أَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (175)  Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar) dari Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti … Continue reading YAKINLAH DENGAN NIKMAT PEMBERIAN ALLAH SWT

APA ITU ALLAH ?

JIKA DITANYA APA ITU ALLAH? SOALAN : Kalau orang tanya Allah itu apa macamana kita nak beri jawapannya? Kadang-kadang terbayang dalam hati tuhan itu mungkin seperti kita semua cuma dia sangat berkuasa. Macamana nak yakinkan hati apa yang terbayang itu tidak benar? JAWAPAN : Sebagai jawapan pertanyaan tuan ini adalah sangat sesuai dan elok saya … Continue reading APA ITU ALLAH ?

AMALAN BISMILLAH 5

AMALAN AMPUH BISMILLAH 5 *Jika Amalkan Selalu Selepas Solat, Insha Allah Akan Terhindar Dari Lemah Jantung/Angin Ahmar . 1. Bismillahir Rahmanir Rahiim 2. Bismillahish Shaafii 3. Bismillahil Kaafii 4. Bismillahil Mu’aafii 5. Bismillahil ladzhi laa ya dhurru ma’as mihi syai un fil ardhi wala fis sama’i wa huwas samii’un ‘alim * Dengan nama Allah Yang … Continue reading AMALAN BISMILLAH 5

BUKAN SENANG MENGENDALI EMOSI WANITA

❤️BUKAN SENANG MENGENDALI EMOSI WANITA❤️ Jgn main2 dgn emosi wanita..baca sampai abis.. Kes ibu kelar anak. Kes ibu campak bayi dari rumah flat tingkat atas. Kes meroyan. Kes isteri lari dari rumah. Kes ummul mukminin cemburu hingga pecahkan mangkuk di depan Rasulullah. Kes emosi seorg wanita. SAYA MOHON, Masyarakat – khususnya SUAMI dan keluarga terdekat … Continue reading BUKAN SENANG MENGENDALI EMOSI WANITA

Memuat…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s