Design a site like this with WordPress.com
Mulakan

20 AMALAN HARIAN PERLU DIJAGA SECARA ISTIQAMAH

20 AMALAN HARIAN PERLU DIJAGA SECARA ISTIQAMAH

Jauhi memakan harta rasuah dan harta harta yang dihasilkan melalui fitnah  agar amalan-amalan yang kita tunaikan seperti dibawah diterima oleh Allah SWT :

1.Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat dan solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh.

2. Selepas Subuh,zikir 100x tasbih,tahmid dan takbir, 100x selawat & 100x istighfar.

3. Kemudian bacalah surah Yasin,ALLAH janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari solat sunat Isyraq 4 rakaat, ALLAH janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu.

5. Kemudian solat sunat Dhuha,boleh dilakukan bermula 20 minit selepas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari)

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman- Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.”

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 100x tasbih,tahmid dan takbir, 100x selawat & 100x istighfar.

Kemudian baca Surah An-Naba’ – Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya ALLAH akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

8. Selepas solat Maghrib,solat sunat Auwabin-Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNYA,baca lah surah Al Mulk dan As Sajdah.

9. Selepas Isya’ bacalah surah Al- Waqiah.ALLAH janji akan memelihara daripada kefakiran.

10. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis.Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan

11. Sebelum tidur,solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

12. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kepaf ALLAH diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada ALLAH.

13. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah(muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut.Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.

14. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’.Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati.Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati.Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan.Hak Al-Quran adalah perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.

15.Malam Jumaat merupakan salah satu dari pandangan ALLAH(yang menyelamatkan hambanya) maka perbanyakkan Selawat,malam Jumaat baca surah Al Kahfi,Ad Dukhan serta datang awal ke Masjid

16. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.

17. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam.   

18. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’. Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.

19. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

20. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: