Design a site like this with WordPress.com
Mulakan

WALI QUTUB MENTADBIR ALAM

WALI QUTUB MENTADBIR ALAM

Ada terakat sufi mengajar pengikutnya bahawa wali-wali qutub diberikan keistimewaan mentadbir dan mengurus alam, walaupun selepas mati.

Menurut Ibn Hajar al-Haitami, seorang ulama besar mazhab Asyairah, antara DOA KUFUR ialah seseorang berdoa supaya Allah memberinya kuasa mentadbir alam mengikut kemahuannya.

Berdoa demikian pun sudah dianggap doa kufur oleh ulama mazhab Asyairah. Kerana dianggap memohon suatu yang khas bagi Allah.

Inikan pula jika beriktikad bahawa wali-wali diberikan kuasa mentadbir alam semesta?

Definisi Ahlu Sunnah wal Jamaah manakah dipakai, sehingga kumpulan yang berfahaman wali mentadbir alam, masih dianggap Ahlu Sunnah wal Jamaah?!!

Jika fahaman wali mentadir alam wujud dalam Islam, nescaya orang paling layak mentadbir alam ialah kekasih Allah iaitu Nabi SAW. Tetapi Nabi SAW sendiri pun tidak ada kuasa mentadbir alam di sisi Allah.

Dalam situasi paling kritikal ketika peperangan Badr yang mana jika Islam kalah maka Allah tidak lagi disembah di bumi, baginda berdoa bermunajat bersungguh-sungguh, mengangkat tangan, bukannya mudah-mudah baginda sendiri menguruskan alam memberi kemenangan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: