Design a site like this with WordPress.com
Mulakan

16 PENCERAMAH DILARANG MENGAJAR AGAMA DI NEGERI JOHOR

Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard

16 PENCERAMAH DILARANG MENGAJAR AGAMA DI NEGERI JOHOR

Agensi Berita Ahlul Bait (ABNA24.com) – Kerajaan negeri Johor mengeluarkan arahan larangan berceramah dan mengajar agama ke atas 16 penceramah yang tidak sealiran dengan Ahlisunnah Wal Jamaah.

Berasaskan laporan ini, 16 orang penceramah agama tersebut dikesan menganut ajaran Wahabi yang rata-ratanya mengharamkan tawassul, mengkafirkan Sunni Asya’irah dan sufi, mengkafirkan penyambut Maulidur Rasul, menjisimkan Allah, mengharamkan bacaan al-Qur’an kepada orang yang sudah meninggal dunia dan mengajar agama tanpa bertauliah.

Sehubungan dengan itu, Exco Agama Johor, Abdul Mutalip Abdul Rahim bertegas akan mengambil tindakan yang sama ke atas beberapa orang ustaz yang sudah dikenal pasti mempunyai akidah sedimikian rupa, “Pandangan saya, ramai lagi ustaz dan penceramah anak jati negeri ini, malah bukan sahaja 16 penceramah ini dilarang, akan menyusul beberapa nama lagi yang telah dikenal pasti. Kita tidak haramkan mereka untuk datang, sebaliknya hanya melarang berceramah atau mengajar,” katanya kepada wartawan Sinar Harian.

Dalam…

View original post 671 more words

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: