Berdoa Agar Amalan Diterima Allah

Berdoa Agar Amalan Diterima Allah

===========

1. Perhatikan bagaimana setelah Nabi Ibrahim membina Baitullah, beliau segera berdoa kepada Allah agar amalannya diterima oleh Allah. Perkara ini direkodkan oleh Allah dalam firmanNya:

وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا ۖ إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui.”

2. Ketika menghuraikan ayat ini al-Imam Ibn Kathir menjelaskan bagaimana Salafussoleh terdahulu sangat bimbang sekiranya amal soleh mereka tidak diterima Allah. Beliau meriwayatkan kisah Wuhaib bin al-Ward yang menangis ketika membaca ayat al-Quran tentang kisah Nabi Ibrahim ini lalu berkata:

يا خليل الرحمن ، ترفع قوائم بيت الرحمن وأنت مشفق أن لا يتقبل منك

“Wahai kekasih Allah (iaitu Nabi Ibrahim), engkau telah mendirikan asas-asas Baitullah, tetapi engkau masih lagi bimbang takut-takut amal solehmu itu tidak diterima Allah.” (Tafsir Ibn Kathir)

3. Andai Nabi Ibrahim sendiri berdoa agar amalannya diterima oleh Allah, maka apatah lagi kita. Sudah pasti kita lebih mengharapkan agar amal soleh kita diterima oleh Allah. Mari perbanyakkan doa ini. Amalkan doa yang telah diajarkan oleh Allah dalam al-Quran dan hadis.

Semoga Allah membimbing kita.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: