PERPADUAN KE ARAH ‘KHAYRA’ UMMAH

PERPADUAN KE ARAH ‘KHAYRA’ UMMAH

Mohd Fauzi Mustaffa al-Besuty 01/01/1996

Warga dunia Islam sepakat mengakui bahawa negara Malaysia adalah satu role-model yang boleh disifatkan sebagai perintis ke arah kebangkitan semula Islam yang selama ini dipandang serong oleh pihak barat. Walaupun ianya hanya sebuah negara kecil di rantau Asia Tenggara berbanding dengan negara-negara Arab yang besar di Timur Tengah namun Malaysia ternyata mampu memikul tugas mengembalikan martabat umat Islam sebagai Khayra Ummah dengan kestabilan politik dan ekonomi yang terancang, perpaduan yang semakin kukuh, pendidikan yang bersepadu dan program keislaman yang menuju ke arah kesyumulan serta kesungguhan dalam menanqani permasalahan masyarakat yang masih belum terlambat untuk ditangani. Pun begitu, masyarakat Islam di Malaysia tidak seharusnya “kembang hidung” apabila menerima pujian dari negara lain kerana masih ada beberapa cabaran utama yang mereka harus selesaikan demi memantapkan lagi kedudukan mereka agar kelahiran generasi Khayra Ummah tidak terbantut.

Islam menganggap umat Islam di mana sahaja mereka berada sebagai satu umat, sekalipun terdapat perbezaan warna kulit, bahasa dan adat resam. Umat Islam disatukan oleh asas-asas akidah dan pengabdian diri kepada Allah s.w.t. Mereka yang beriman kepada Allah s.w.t. adalah termasuk dalam kategori bersaudara. Firman Allah s.w.t. dalam Surah al-Hujurat, ayat 10 yang bermaksud :

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara”

Masyarakat Islam di Malaysia dalam jumlah terbesarnya adalah tertumpu kepada kalangan orang-orang Melayu yang mewakili hampir 60% daripada keseluruhan penduduk bumi Malaysia. Dalam perlembagaan Malaysia, kedudukan atau status orang Melayu sebagai orang Islam adalah cukup jelas. Ini ialah kerana perkara 160 Perlembagaan Malaysia tercatat tafsiran: “Melayu ertinya seseorang yang menganut agama Islam, lazim bercakap Bahasa Melayu, menurut adat-istiadat melayu”.

Dalam hubungan dengan isu perpaduan atau barangkali wajar juga diungkapkan sebagai masalah perpecahan – apa yang dialami oleh masyarakat Islam di Malaysia tidak kurang juga hebatnya. Berdasarkan senario masakini, hal ini kelihatan berlangsung pada mulanya dalam arena politik atau disebabkan oleh faktor politik yang kemudiannya jelas membabitkan hal-hal kehidupan yang lain.

Seterusnya pertandingan merebut jawatan dalam parti yang disemarakkan lagi dengan curahan wang tanpa batasan untuk memancing undi bagi menjamin kemenangan individu telah menyeret ahli-ahli parti ke lembah perpecahan. Justeru itu timbul apa yang digelarkan sebagai “politik wang” yang tidak kurang juga bahayanya kepada perpaduan ummah kerana kalangan yang tidak mampu mengeluarkan belanja yang besar sudah tidak layak lagi menjadi pemimpin.

Kita yakin masyarakat Islam di Malaysia juga tidak mahu peristiwa peperangan bersaudara yang berlaku seperti di Afghanistan berlaku di negara ini. Beribu-ribu nyawa rakyat Afghanistan telah terkorban sejak meletus peperangan. Cuma yang menjadi tanda tanya, kenapakah mereka boleh bersatu ketika menentang penjajah Rusia dahulu? Semua bentuk pertubuhan politik dapat bersatu di bawah satu kepimpinan dan akhirnya mereka berjaya mengusir penjajah Rusia dari negara mereka. Tetapi setelah Rusia keluar, mereka gagal untuk menyatukan rakyat di bawah satu kerajaan yang teguh dan dihormati.

Malaysia hari ini mampu berbangga kerana majoriti rakyatnya yang beragama lslam telah dapat disatukan di bawah satu bumbung dengan tercetusnya perpaduan Melayu yang begitu bersejarah berlangsung pada 6 Oktober 1996 apabila Parti Melayu Semangat 46 telah “rujuk” semula setelah sekian lama berpecah dengan parti UMNO akibat tidak mampu “tidur sebantal” dengan parti PAS. Namun kebanggaan ini akan semakin terserlah jika parti PAS juga turut sama mengikut jejak langkah yang dibuat oleh parti Melayu Semangat 46 demi perpaduan orang-orang Islam.

Semua orang mengetahui dan menyedari bahawa perpecahan akan membawa kepada kelemahan dan kegagalan dari semua sudut sam ada sudut kekuatan kerohanian, fizikal, material dan sebagainya. Dengan itu amat mudah bagi musuh Islam untuk mempermain-mainkan Islam dan umat Islam.

Hakikat ini telah dinyatakan oleh Allah S.W.t. dalam al Ouran al Karim:

Maksudnya: “Janqanlah kamu berpecah-belah, kalau tidak kamu akan menemui kegagalan dan lenyap segala kekuatan kamu”,

Perpaduan umat Islam juga tergugat oleh ancaman akidah yang bercanggah dengan ajaran AI-Quran dan AI-Sunnah. Akidah Islam merupakan kebenaran sediakala yang terus-menerus wujud dengan segala kecemerlangannya. Beberapa ancamannya yang ada dalam suasana hari ini tidak lain hanyalah merupakan gerhana sementara yang kemudiannya akan hilang dari ufuk langit apabila kegemilangan mentari akidah bersinar semula. Generasi intelektual muslim perlu berusaha sedaya-upaya untuk menyelamatkan akidah yang benar daripada terhakis daripada dada generasi akan datang.

Akidah didefinasikan sebagai pegangan Islam yang berasaskan al Quran, as Sunnah dan Ijma’ Ulama’. Akidah inilah yang merupakan akidah islamiyyah yang diijma’kan dalam umat ini dalam bentuk akidah Ahlus Sunnah Wal Jama’ ah yang memutuskan peri tidak tepatnya penyimpangan dan penyelewengan dalam bentuk Mu’tazilah, Qadariyyah, Jabariyyah, Syiah dan seterusnya termasuk Bat’iniyyah.

Antara ancaman akidah itu ialah:

Fahaman yang mengajarkan Tuhan dalam diri atau seseorang itu Nabi Muhammad atau Allah bersifat seperti sifat manusia. Ini mungkin merebak melalui ilmu tarekat yang palsu yang tidak terbimbing oleh mereka yang arif dalam bidang ini,

Fahaman Mu’tazilah yang mengajarkan bahawa baik atau buruknya sesuatu perkara itu bergantung kepada penilaian akal manusia.

Fahaman Syiah yang banyak unsur-unsurnya yang terus kekal sehingga sekarang antaranya unsur memfasikkan atau mengkafirkan para sahabat. Unsur kepercayaan kepada Imam yang ma’sum yang mengatasi nabi-nabi dan rasul-rasul. Unsur percayakan konsep ar Raj’ah iaitu bagaimana dibangkitkan beberapa orang sahabat Nabi sebelum kiamat supaya mereka dihukum oleh Imam Mahadi.

Fahaman sekularisme yang memisahkan agama daripada kehidupan dunia. Atau dalam ertikata lain “Dunia lain, akhirat lain”. Akibat daripada fahaman ini yang berpunca daripada sejarah intelektual barat, timbullah tanggapan bahawa agama sebagai hak individu yang tidak ada kena mengena dengan kehidupan bermasyarakat.

Fahaman anti-hadith yang merupakan cetusan rangkaian gerakan ilmiah yahudi antarabangsa. Mempertikaikan kewibawaan institusi hadith sebagai sumber rujukan kedua umat Islam boleh menyebabkan terkeluarnya penganut fahaman ini dari agama Islam (murtad).

Fahaman yang menolak perlaksanaan undang-undang jenayah Islam dengan berselindung di sebalik dalih yang direkacipta oleh dorongan nafsu.

Kegemilangan yang dinikmati oleh umat Islam pada satu ketika dahulu adalah disebabkan mereka benar-benar mempraktikkan ajaran Islam. Apabila Islam menuntut kita supaya mencari ilmu, kita pisahkan ilmu itu kepada ilmu agama dan ilmu bukan agama lalu akhirnya kita menolak ilmu bukan agama. Apabila Islam membenarkan kita mendapatkan harta kekayaan dan hakikat memberi itu adalah lebih baik daripada yang menerima maka kita memilih kemiskinan dan memandang mulia orang-orang yang meminta-minta daripada orang lain.

Untuk mempastikan perkara ini berulang dan terus berkesinambungan maka generasi kini perlu iltizam ke arah melahirkan cendikiawan dalam multi­disiplin yang dapat menggunakan ilmu ke arah meningkatkan martabat Khayra Ummah.

Firman Allah s.w.t. dalam Surah al-Ba’d ayat 11 yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah tidak akan merubah martabat sesuatu bangsa sehingga mereka sendiri yang berusaha merubahnya (dari kedudukan yang tidak baik kepada yang baik) “

Keagongan Islam bermakna kekuatan pengetahuan, akidah, perpaduan, persefahaman, kestabilan politik dan ekonomi, kemajuan sains dan teknologi dan seterusnva apa yang dapat menjadi perisai bagi melindungi generasi daripada ancaman anasir-anasir yang ingin merosakkan umat. Ini haruslah menjadi agenda perdana perjuangan Khayra Ummah kerana kelemahan umat Islam dalam mana-mana aspek akan memanjangkan lagi masa depan umat Islam dicengkam oleh orang lain.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: