4 Faedah Puasa Mengikut Sains Dan Syariat Islam

Mukjizat Saintifik ada memperkatakan tentang kebaikan yang terdapat pada amalan berpuasa. Perkara ini ditegaskan dalam kitab al-Quran yang merupakan “manual user” manusia yang disediakan Tuhan Pencipta manusia, kepada manusia.

Apakah kebaikan yang ada pada amalan berpuasa itu? Jawapannya ada pada ujikaji yang telah dijalankan oleh saintis barat. Satu uji kaji yang dijalankan terhadap manusia dan anjing di makmal biologi Universiti Chicago yang mana banyak dari hasil kajiannya dimuatkan di dalam Journal of Metabolic Research, telah menunjukkan bahawa berpuasa bagi jangka masa 30-40 hari akan menyebabkan kadar metabolisme bertambah sebanyak 5-6%.

Dr. Mac Fedan; beliau adalah dari kalangan ahli perubatan antarabangsa yang mengambil berat dalam kajian puasa dan kesan-kesannya berkata: “Setiap manusia memerlukan kepada puasa sekalipun dia tidak sakit; kerana toksin-toksin makanan dan ubat berkumpul di dalam tubuh lalu menjadikannya seperti orang yang sakit dan memberatkannya, maka kecergasannya akan berkurangan. Apabila seseorang berpuasa, dia akan terlepas daripada bebanan toksin-toksin berkenaan dan dia akan merasai kecergasan dan kekuatan yang tidak dialami sebelum itu”

Anda teruja? Teruskan bersama kami untuk membongkar kebaikan berpuasa. Maklumat di atas adalah petikan dari buku terjemahan terbitan tim Mukjizat Saintifik yang berjudul “Puasa, Hikmah dan Hukum menurut Islam dan Perspektif Sains Moden” karangan Syeikh Abdul Majid al-Zindani.

Sebahagian Faedah Puasa Syar’i Islam

1.Pembersihan daripada toksin-toksin dalam badan.

Tubuh manusia terdedah kepada banyak bahan-bahan berbahaya dan toksin-toksin yang kadang-kadang tertimbun pada tisu-tisunya. Kebiasaannya toksin-toksin ini masuk ke dalam tubuh melalui makanan yang dimakan dalam kuantiti yang banyak. Sumber-sumber rujukan perubatan menyatakan bahawa hampir kesemua makanan pada zaman ini mengandungi kuantiti kecil bahan-bahan bertoksin. Bahan-bahan ini ditambah dalam makanan sewaktu penyediaan dan penyimpanan seperti perisa-perisa, pewarna-pewarna, anti-anti pengoksidaan, bahan-bahan pengawet serta tambahan-tambahan bahan kimia daripada tumbuhan atau haiwan.

Ini ditambah dengan toksin-toksin yang kita hirup daripada ekzos-ekzos kenderaan, gas-gas kilang, toksin-toksin ubat-ubatan yang dimakan oleh manusia tanpa pengawasan sehinggalah kepada yang lain-lain, daripada toksin-toksin hidupan mikro yang mendiami tubuh kita dalam jumlah yang melampaui gambaran dan bilangan. Akhir sekali, sisa-sisa pembakaran dalaman sel-sel yang mengalir di dalam darah sebagai gas karbon dioksida, urea, keratin, ammonia, sulfur-sulfur, asid urik, sisa-sisa makanan yang telah dihadamkan serta gas-gas beracun yang terhasil daripada penapaian dan pembusukan makanan seperti indole, skatole dan fynole.

Allah S.W.T telah menjadikan untuk tubuh manusia jalan untuk pelepasan dan pembebasan daripada toksin-toksin ini. Hati yang merupakan organ utama berfungsi membersihkan tubuh daripada toksin-toksin. Namun, hati mempunyai daya usaha dan tenaga yang terhad. Kadangkala sel-selnya ditimpa kepincangan disebabkan faktor-faktor penyakit atau faktor-faktor semula jadi seperti lanjut usia. Lalu, sebahagian bahan bertoksin ini mendap dalam tisu-tisu tubuh khususnya pada tempat menyimpan lemak.

Ketika berpuasa, sejumlah besar daripada lemak-lemak yang tersimpan di dalam tubuh, akan dipindahkan ke hati untuk dioksidakan dan dimanfaatkan. Juga dikeluarkan toksin-toksin yang larut pada hati lalu dihilangkan sifat toksin tersebut. Seterusnya, hati akan membuangnya bersama kumuhan-kumuhan tubuh.

Oleh sebab proses-proses pemusnahan yang berlaku di hati ketika berpuasa melebihi kadar proses-proses pembinaan asimilasi makanan, maka peluang untuk membuang toksin-toksin yang tertimbun dalam sel-sel badan akan bertambah dalam jangka masa ini dan akan bertambah juga keaktifan sel-sel hati di dalam menghilangkan sifat toksin daripada kebanyakan bahan bertoksin. Demikianlah, puasa diterima pakai sebagai akuan kesihatan ‘selamat’ untuk organ-organ tubuh.

Macfadden; beliau di antara pakar perubatan antarabangsa yang mengambil berat tentang kajian berkaitan puasa dan kesan-kesannya berkata: “Setiap manusia memerlukan kepada puasa sekali pun dia tidak sakit; kerana toksin-toksin makanan dan ubat-ubatan berkumpul di dalam badan lalu menjadikannya seperti orang sakit dan membebankannya, maka keaktifannya akan berkurangan. Apabila seseorang berpuasa, dia akan terlepas daripada bebanan toksin-toksin tersebut dan dia akan merasai kecergasan dan kekuatan yang tidak pernah dialami sebelum itu”.

2.Pembersihan daripada lemak-lemak.

Kegemukan adalah berkait rapat dengan pengambilan makanan yang terlampau banyak, khususnya makanan-makanan yang kaya dengan lemak, ditambah dengan kemudahan-kemudahan hidup yang merehatkan. Kegemukan adalah satu masalah yang tersebar luas. Kajian mendapati bahawa kegemukan akan diiringi dengan peningkatan bahaya penyakit-penyakit koronari jantung seperti kegagalan jantung, strok, penyakit koronari arteri dan penyakit tersumbat arteri-arteri yang mengelilingi jantung.

Puasa Syarii Islam dianggap sebagai contoh unik bagi pencegahan dan rawatan kegemukan. Dalam masa yang sama, pemakanan yang sederhana dan halangan daripadanya disertai dengan kecergasan dan pergerakan menjadi dua faktor berkesan di dalam mengurangkan berat. Demikian itu, ialah dengan penambahan tahap metabolisme makanan selepas hidangan sahur dan perpindahan lemak yang tersimpan untuk pengoksidaan di dalam menghasilkan tenaga yang lazim selepas separuh waktu siang.

Oleh itu, Puasa Syarii Islam merupakan suatu pemeliharaan melalui hidangan sahur dan kesederhanaan di dalam pemakanan, disertai pergerakan dan keaktifan semasa berpuasa, dapat menghasilkan satu sistem pemakanan yang berjaya untuk merawat kegemukan.

Manakala sistem ‘Puasa Perubatan’ yang panjang melalui halangan menyeluruh daripada makan, akan membawa kepada penurunan metabolisme hasil daripada berhentinya sistem saraf Sympathetic. Keseluruhan berat yang hilang ialah air, manakala tubuh kekal menyimpan tenaga dan garam.

3.Pembaharuan sel.

Kebijaksanaan Allah menuntut berlakunya perubahan dan penggantian bagi setiap benda mengikut disiplin yang tetap. Disiplin ini telah menentukan untuk tubuh manusia, kandungan sel-selnya akan diganti sekurang-kurangnya setiap enam bulan dan sesetengah tisu akan diperbaharui sel-selnya dalam jangka masa yang singkat; dikira dengan hari atau minggu. Sel-sel berkenaan akan menjadi tua dan kemudiannya mati, lalu sel-sel lain yang baru akan terbentuk untuk menyambung perjalanan hidup sehingga datang ajal manusia tersebut. Bilangan sel yang mati dalam tubuh manusia dalam satu saat mencecah sehingga 125,000,000 sel dan lebih daripada jumlah ini diperbaharui pada setiap hari -pada peringkat tumbesaran, juga pada pertengahan umur yang kemudiannya akan menyusut dan berkurangan jumlah bilangan sel-sel yang diperbaharui apabila semakin lanjut usia.

Asid amino adalah bahan yang membentuk binaan asas pada sel-sel. Di dalam Puasa Syarii Islam, asid-asid ini yang datang daripada makanan akan berkumpul bersama asid-asid yang terhasil daripada proses pemusnahan di tempat berhimpun asid-asid amino di hati. Di dalamnya akan berlaku peralihan dalaman yang berskala luas dan disempurnakan ulangan pengagihan asid amino selepas proses peralihan dalaman serta penggabungannya dalam juzuk-juzuk kecil yang lain. Daripadanya akan diperbuat semua jenis protein sel, protein plasma, hormon serta benda-benda lain daripada gabungan-gabungan aktif. Ini akan memberikan blok-blok bagi sel-sel baru menyempurnakan binaannya, meningkatkan keupayaan tugasnya yang hasilnya akan kembali kepada tubuh manusia berupa kesihatan, perkembangan dan keafiatan.

Perkara ini tidak berlaku dalam ‘Puasa Perubatan’ disebabkan pemusnahan berterusan kandungan-kandungan sel dan terhalang daripada asid-asid amino utama. Apabila sebahagian blok-blok lama kembali untuk pembaikan semula, keupayaannya akan menjadi lemah seterusnya tubuh akan terdedah kepada penyakit-penyakit atau kerosakan. Kekurangan satu asid amino asas yang masuk dalam struktur binaan protein khas akan menyebabkan protein ini tidak terbentuk.

Apa yang lebih menakjubkan, baki asid-asid amino yang terbentuk daripada protein ini akan musnah dan binasa.

4.Melambatkan proses penuaan.

Majalah Britain, Nature telah mendedahkan satu kajian saintifik bahawa puasa yang terancang atau separa akan menyebabkan keaktifan pada gen-gen yang berfungsi untuk merembeskan hormon-hormon yang akan membantu sel-sel untuk melambatkan proses penuaan terhadap manusia dan juga hormon-hormon yang akan menambahkan keaktifan tubuh. Hasil-hasil daripada kajian ini telah mengenal pasti bahawa proses penyediaan makanan dan penghadaman akan menghasilkan bahan-bahan beracun yang akan merosakkan sel-sel. Manakala pengurangan kuantiti makanan disertai dengan melakukan pergerakan yang banyak untuk membakar tenaga akan meningkatkan kesihatan dan dapat menghentikan proses pemusnahan. Seterusnya ia akan menambah kebarangkalian meningkatnya purata umur.

Kajian telah menjelaskan bahawa puasa separa daripada makanan dan ‘Puasa Perubatan’ yang terancang boleh membawa kepada tindak balas yang menjadikan sel-sel bertindak menentang kematiannya dan dapat hidup untuk jangka masa yang lebih panjang. Kajian berkenaan menyatakan lagi bahawa kunci kesihatan terealisasi pada pembatasan pengambilan makanan (Puasa Perubatan separa atau terancang) di dalam sistem pemakanan sepanjang hayat dan semampu mungkin. Ia adalah di antara perkara yang memberikan kesan positif dan membantu melambatkan proses penuaan.

Rujukan: Buku Keajaiban Puasa oleh Syeikh Abdul Majid al-Zindani

http://mukjizatsaintifik.blogspot.com/2007/09/bongkar-1.html

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: