Jangan Khianati Amanah Pelanggan

Jangan Khianati Amanah Pelanggan

Puan Mastura binti Mohd Zain

Baru-baru ini polis telah mengeluarkan senarai nama dan gambar 25 peguam dari seluruh negara yang sedang dicari bagi membantu siasatan 217 kes jenayah penyelewengan dan pecah amanah yang nilainya mencecah jutaan ringgit. Sejak 1995, sebanyak 249 aduan pecah amanah melibatkan peguam tempatan diterima polis dan daripada jumlah itu sebanyak 40 hingga 50 kes dilaporkan dilakukan pada awal tahun ini.

Menurut pihak polis, kes-kes yang dilaporkan biasanya membabitkan peguam-peguam yang diberi kepercayaan sebagai pemegang amanah ke atas urusan jual-beli melibatkan pembelian rumah dan tanah. Contohnya, dalam satu kes urusan jual-beli rumah, pembeli sudah membayar wang pendahuluan yang dijanjikan menerusi peguam tetapi peguam tersebut tidak membuat pembayaran kepada pemaju sebaliknya melarikan duit itu. Kes-kes tersebut disiasat oleh polis di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan peguam-peguam itu boleh dikenakan hukuman penjara selama 20 tahun.

Daripada keseluruhan aduan kes pecah amanah melibatkan peguam yang diterima setakat ini, polis telah pun menyelesaikan sebanyak 32 kes. Satu senarai lain yang membabitkan lebih ramai peguam akan turut dikeluarkan secara berperingkat-peringkat bagi membantu siasatan. Nilai kerugian sehingga RM3 juta adalah yang tertinggi dalam kes-kes pecah amanah melibatkan peguam sehingga memaksa polis mengeluarkan senarai 25 orang peguam yang sedang dicari untuk membantu siasatan. Ini juga merupakan satu pendedahan yang sangat berani dan membanggakan oleh pihak polis dalam usaha mereka untuk menyelesaikan kes sebegini.

Sememangnya para peguam merupakan manusia biasa yang sentiasa terdedah kepada godaan berurusan dengan wang ringgit, maka itu terdapat Akta Profesion Guaman 1976 yang menyediakan peruntukan berhubung kesalahan pecah amanah yang dilakukan mereka. Melalui Seksyen 93(1) Akta Profesion Guaman 1976, Lembaga Disiplin Majlis Peguam Malaysia ditubuhkan. Antara lain Seksyen 94 Akta tersebut memberikan kuasa kepada Lembaga untuk menyingkirkan seseorang peguam yang telah melakukan sebarang salah laku(misconduct) atau digantung daripada senarai pengamal undang-undang selama tidak lebih daripada lima tahun.

Profesion Perundangan(Amalan dan Etika) Kaedah 1978 pula mengandungi semua peraturan akhlak bagaimana seorang peguam harus bertindak dan ketrampilan mereka sama ada sesama peguam ataupun dengan pelanggan dan orang awam. Etika profesion perundangan adalah merangkumi nilai moral dan tanggungjawab profesional satu dengan yang lain dan terhadap pelanggan serta mahkamah. Inilah yang diberi keutamaan dalam kaedah 1978 ini.

Hukuman paling berat jika terbukti salah laku terhadap Kaedah 1978 dan juga Akta Profesion Guman 1976 ini, adalah peguam boleh disingkirkan daripada senarai pengamal undang-undang atau digantung sementara, dan yang paling ringan adalah dikenakan denda. Pihak yang dikenakan hukuman bolehlah membuat rayuan kepada Mahkamah Tinggi terhadap keputusan Lembaga Disiplin tersebut. Rayuan pemohon hendaklah dibuat dalam tempoh sebulan daripada pemberitahuan keputusan atau perintah tersebut. Rayuannya itu akan didengar oleh panel tiga hakim mahkamah tinggi dan akan dipertimbangkan sebagaimana kaedah rayuan biasa.

Majlis Peguam mengatakan sejak tahun 1981 hingga kini seramai 171 orang telah digantung(daripada mengamalkan undang-undang), 99 digantung sementara dan 233 orang pula dilucutkan daripada senarai pengamal undang-undang. Majlis peguam juga mendedahkan bahawa mereka menerima tuntutan sebanyak hampir RM44 juta daripada mangsa pecah amanah oleh peguam sejak tahun 1998 hingga 2004 dengan jumlah aduan sebanyak 297 dan 100 peguam dipecat untuk tempoh yang sama.

Walaupun setiap pengamal undang-undnag membayar premium insurans bagi kecuaian professional dan salah laku hingga ke tahap RM1.2 juta tetapi hakikatnya Majlis Peguam tidak mampu membayar keseluruhan jumlah tuntutan. Majlis Peguam selalunya hanya dapat membayar 10 peratus daripada jumlah tuntuan yang dikemukakan.

Keadaan sebegini menimbulkan kesedaran betapa pentingnya manusia itu mempunyai nilai kehidupan yang baik bagi dijadikan asas dan pedoman hidup. Bagi orang Islam, tentunya kehidupan yang berkat adalah kehidupan di dalam lingkungan syariat Islam, yang memberikan batasan dan pedoman serta memandu manusia memilih jalan yang baik dan sebaliknya. Bagi seorang Islam yang beriman mematuhi unsur syarak adalah suatu tuntutan dan kewajipan. Ini kerana sekadar pertimbangan akal fikiran, atau akal dan nafsu sahaja tidak menjamin syarak dipatuhi. Juga jika kita berpandukan terdapat ramai orang yang melakukannya, ini tetap tidak bermakna ia selari dengan syarak.

Oleh yang demikian kehidupan yang baik adalah keyakinan dan kepatuhan yang teguh terhadap agama dan menjadikan manusia sentiasa patuh, taat dan tunduk kepadaNya. Bila ini terjadi orang yang memegang amanah akan menunaikannya kepada mereka yang berhak, kerana amanah ini bukan saja terhadap manusia tetapi lebih utama ialah terhadap Allah swt. Kita harus yakin hanya dengan keimanan yang teguh akan membawa kita kepada kehidupan yang direda’i Allah.

Pendekatan modal insan yang digariskan dalam Rancangan Malaysia ke 9 boleh dimanfaatkan ke arah ini. Pendekatan bersepadu diperlukan dalam pembangunan modal insan untuk menilai sesuatu kejayaan dengan cara menyatupadukan ilmu dan akhlak. Kekuatan jasmani dan rohani harus dijana sebaik mungkin untuk mencapai kejayaan di dunia dan akhirat dan tidak hanya sekadar di dunia. Oleh itu pembangunan insan dan persoalan akhlak tidak dapat dipisahkan bila berbicara tentang modal insan. Tanpa iman dan akhlak, akal fikiran kelas pertama pun tidak mungkin dapat memberi kesan baik kepada pembangunan insan.

Sebagai golongan yang sentiasa diamanahkan dengan pelbagai kepentingan sudah sewajarnyalah peguam menjalankan tanggungjawab dengan penuh jujur. Keadilan kepada orang awam yang memberikan kepercayaan penuh terhadap seseorang peguam dengan harta dan masa depan mereka akan terjejas dengan sikap rakus dan tidak amanah para peguam yang sedemikian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: